Závěsné systémy: Efektivita a styl v jednom

Závěsné systémy pro kuchyňské nádobí a náčiní jsou skvělým způsobem, jak maximalizovat využití prostoru a zároveň přidat do vaší kuchyně moderní a stylový prvek.

Mezi hlavní výhody závěsných systémů patří:

Snadný přístup: 

Závěsné systémy umožňují mít často používané nádobí a náčiní vždy po ruce. Už nikdy nebudete muset ztrácet čas hledáním v zásuvkách nebo skříňkách.

Optimalizace prostoru: 

Využití vertikálního prostoru je klíčové, zejména v menších kuchyních. Závěsné systémy uvolňují pracovní plochu a zajišťují, že každý centimetr vaší kuchyně je efektivně využit. Navíc závěsné systémy jsou většinou na hloubku už od několika centimetrů, takže nezabírají mnoho prostoru a lze je využít i jako nástěnnou dekoraci. Esteticky zajímavý nástěnný systém tak může zároveň sloužit jako dekorace a praktický pořadač pro ukládání nádobí a kuchyňských potřeb.

Organizace a pořádek: 

Díky závěsným systémům můžete udržet svou kuchyň organizovanou a přehlednou. Každý předmět má své místo, což přispívá k lepšímu uspořádání a čistotě. Zároveň pod zavěšenými věcmi můžete jednoduše utírat prach nebo například rozlitou polévku.

Estetický prvek: 

Závěsné systémy přidávají do vaší kuchyně další vizuální efekt a mohou sloužit jako designový prvek. Výběr materiálů, jako je nerezová ocel, měď nebo matný černý kov, může dodat kuchyni moderní a elegantní vzhled.

Moderní vs. rustikální: Univerzální řešení pro každý styl

Závěsné systémy nejsou omezeny jen na moderní styly kuchyní, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naprostá většina řad rustikálních kuchyní nabízí stylové závěsné systémy, které jsou provedeny ve stejném designu a materiálech jako vámi preferovaná kuchyně.

Moderní kuchyně: 

V moderních kuchyních se často používají minimalistické závěsné systémy s čistými liniemi a neutrálními barvami. Kovové materiály, jako je nerezová ocel nebo černý matný kov, dodávají kuchyni elegantní a sofistikovaný vzhled. Navíc jsou tyto materiály trvanlivé a jednoduché na údržbu, což ještě více zjednodušuje jejich každodenní používání.

Rustikální kuchyně: 

Pro rustikální kuchyně jsou ideální závěsné systémy z přírodních materiálů, jako je dřevo, mosaz nebo měď. Tyto prvky přidávají teplo a útulnost a skvěle ladí s tradičním a venkovským stylem. Některé závěsné systémy jsou dokonce ve stejném designu a provedení jako rustikální úchytky, díky čemuž můžete mít kuchyni vyladěnou do posledního detailu.

Organizace a údržba závěsných systémů

Organizace: 

Umístěte nádobí a náčiní podle účelu a frekvence použití. Například pokud chcete mít zavěšení i velké nádobí jako pánve a hrnce, zavěste je poblíž sporáku, zatímco nože a naběračky mohou být blíže pracovní ploše. Tímto způsobem budete mít vše potřebné vždy po ruce a vaše kuchyň bude působit organizovaně a přehledně.

Údržba: 

Pravidelně otírejte závěsný systém a zavěšené předměty, aby byly čisté a bez prachu. Tento krok zajistí, že váš systém bude nejen funkční, ale i esteticky příjemný. Čistota je klíčová pro udržení moderního a elegantního vzhledu vaší kuchyně. Pokud chcete mít s údržbou na závěsném systému co nejméně práce, umisťujte na tento systém pouze věci každodenní potřeby, ty totiž po použití rovnou umyjete, pak vrátíte na své místo a ihned zase odeberete. Nádobí a kuchyňské náčiní se tak nestihne ani zaprášit.

Tip designéra

Pokud plánujete v kuchyni kamenný nebo skleněný obklad, určitě zvažte možnost závěsného systému již při plánování kuchyně. Do kaleného skla totiž nelze dodatečně udělat otvory pro montáž systému, což by vás mohlo zbytečně omezit ve výběru. Předem promyšlené řešení vám ušetří čas i starosti a zajistí, že váš závěsný systém bude dokonale integrován do designu vaší kuchyně.

Závěr

Závěsné systémy pro kuchyňské nádobí a náčiní jsou jedním z nejpraktičtějších a nejstylovějších trendů pro rok 2024. Ať už máte moderní nebo rustikální kuchyni, tento prvek vám umožní vytvořit prostor, který je nejen krásný na pohled, ale také funkční a organizovaný. Pokud plánujete novou kuchyni nebo rekonstrukci, zvažte začlenění závěsných systémů do vašeho designu. V kuchyňském studiu LUBE v Brně vám rádi poradíme s výběrem a instalací závěsného systému, který bude odpovídat vašim potřebám a estetickým