Plánujete novou kuchyni, sbíráte inspiraci pro rekonstrukci kuchyně případně v delší budoucnosti plánujete stěhování a zařizování kuchyně vás čeká? Přečtěte si následující článek a inspirujte se zajímavým kuchyňským trendem pro rok 2024.

Otevřené skříňky: Funkčnost a styl v jednom

Otevřené skříňky a police nabízejí skvělou kombinaci funkčnosti a stylu. V kuchyni plní několik klíčových úloh:

Snadný přístup:

Otevřené police umožňují rychlý a snadný přístup k nádobí a dalším kuchyňským potřebám. Nemusíte ztrácet čas hledáním v uzavřených skříňkách – vše máte po ruce. Navíc pokud na police umístíte nádobí, které opravu denně používáte není důvod se obávat, že bude nádobí zaprášené.

Praktické ukládání:

Pro předměty, které používáte často, je otevřená police ideální volbou. Misky, talíře, hrnky nebo koření můžete mít přehledně uspořádané a vždy připravené k použití.

Estetický dojem:

Otevřené skříňky přidávají kuchyni lehkost a vzdušnost. Vystavení hezkého nádobí, dekorativních prvků nebo dokonce kuchařských knih dodá vaší kuchyni osobitý šarm a charakter. Navíc v minimalistických kuchyních, které jsou stále populárnější mají kuchyně bez horních skříní stále větší podíl na počtu realizací.

Moderní vs. rustikální: Univerzální trend

Zatímco otevřené skříňky byly dříve spojené hlavně s rustikálním stylem, dnes se stávají oblíbeným prvkem i v moderních kuchyních. Jak toho dosáhnout?

Moderní kuchyně:

V moderních interiérech můžete využít minimalistické otevřené police z kovu, skla nebo je ladit do designu pracovní desky případně dvířek kuchyně, které dodají kuchyni elegantní a čistý vzhled. Kombinace s neutrálními barvami a jednoduchými liniemi podtrhne současný design i praktičnost.

Rustikální kuchyně:

Pro rustikální kuchyně jsou typické dřevěné otevřené police, které přinášejí teplý a útulný dojem. Můžete je doplnit o keramické nádobí nebo vintage dekorace, které podtrhnou venkovský styl. Police také můžete seskupovat do větších celků, které se stanou dominantou vaší rustikální kuchyně.

Jak na to: Tipy pro uspořádání otevřených skříněk a polic

Organizace:

Udržujte police organizované a čisté. Skupiny předmětů podle účelu (např. všechny hrnky na jednu polici, talíře na druhou) pomohou udržet přehlednost.

Estetika:

Vystavte na police jen ty nejhezčí kousky. Barevně sladěné nádobí nebo dekorace mohou působit jako designový prvek.

Čistota:

Pravidelně otírejte prach a mastnotu, která se může na otevřených plochách usazovat. Pokud budete mít na policích nádobí a další věci každodenní potřeby nemusíte se bát, že bude vše zaprášené. Pokud si svůj

Kombinace s uzavřenými skříňkami:

Pokud máte obavy z prachu nebo vizuálního nepořádku, kombinujte otevřené police s uzavřenými skříňkami. Můžete tak snadno skrýt méně atraktivní nebo méně často používané předměty.

Tip designéra

V případě, že plánujete pořízení kvalitní a dražší kuchyně. Máte rádi barvy, ale zároveň se bojíte je použít na samotnou kuchyni, aby se vám „neokoukali“ můžete využít právě výrazných barevných prvků na otevřené police a jednou za čas tyto prvky vyměnit a tím i výrazně změnit styl kuchyně.

Závěr

Otevřené skříňky a police jsou skvělým způsobem, jak vnést do kuchyně funkčnost i estetiku. Ať už preferujete moderní nebo rustikální styl, tento trend vám umožní vytvořit prostor, který je nejen krásný na pohled, ale také praktický pro každodenní používání. Nebojte se experimentovat a přizpůsobit si kuchyni podle svých představ a potřeb!

Doufáme, že vás dnešní článek inspiroval a těšíme se na vaši návštěvu v našem kuchyňském studiu, kde vám rádi pomůžeme s realizací vašich snů o dokonalé kuchyni.