Rok 2024 přináší do světa kuchyňského designu nové a inovativní trendy, které zjednodušují a zkrášlují naše domovy. Jedním z těch nejvýraznějších je trend vysokých kuchyňských skříní s dveřmi až k podlaze. Tento trend nejenže vylepšuje estetiku kuchyně, ale také přináší řadu praktických výhod, které ocení každý moderní domácí kuchař.

Estetická dokonalost a čistý design

Dveře skříní, které kryjí sokl a přiléhají téměř k podlaze, přinášejí do kuchyně čistotu a eleganci. Tradiční soklové lišty mohou narušovat celkový design kuchyně a vytvářet vizuální přerušení. Když jsou dveře skříní prodlouženy až k podlaze, kuchyň působí jednotněji a harmonicky. Tento designový prvek umožňuje plynulé přechody a opticky zvětšuje prostor, což je zejména v menších kuchyních velmi žádoucí.

Minimalistický vzhled, který tyto dveře vytvářejí, je ideální pro moderní interiéry. Kuchyně s tímto designem působí prémiově a propracovaně, což ocení každý, kdo touží po stylovém a zároveň praktickém domově. Prodloužené dveře navíc dávají kuchyni čisté linie a vizuální lehkost, kterou mnoho lidí hledá v dnešním hektickém světě.

Pokud jsou v kuchyni kombinovány obklady stěn, díky prodlouženým dveřím k podlaze lze také docílit splynutí právě obkladů a skříní, jak vidíte na obrázku níže, kde dveře od chladničky jsou prakticky až k podlaze a vedle skříně jsou obkladové desky na stěně. Díky jednoduchému designu tak sestava vytváří kompaktní celek.

Skrytý vchod do spíže

Jednou z největších výhod tohoto trendu je možnost snadno a elegantně skrýt vchod do spíže. Okolní dveře až k podlaze totiž umožňují, aby spíž zůstala skrytá, aniž by to bylo na první pohled patrné. Tento prvek přispívá k minimalistickému a čistému vzhledu kuchyně, kde vše má své místo a nic neruší celkový dojem.

Skrytý vchod do spíže nejen zlepšuje estetiku, ale také zvyšuje funkčnost kuchyně. Mít spíž snadno přístupnou a zároveň nenápadnou je praktické pro každodenní použití. Skryté dveře mohou být navrženy tak, aby dokonale ladily s ostatními skříněmi, což ještě více zdůrazňuje jednotný vzhled celé kuchyně.

Praktické využití, ale i omezení

Je důležité si uvědomit, že tento designový trend je vhodný pouze pro skříně, kde není pracovní plocha tedy pro vysoké skříňové sestavy. Sokl u skříní s pracovní plochou má totiž klíčovou roli – umožňuje pohodlný přístup k pracovní desce, aniž by nohy narážely do spodní části skříně. Pokud by byly dveře až k podlaze použity po celé kuchyni, došlo by k nepříjemnému omezení pohybu, kdy by špičky nohou narážely do dveří a znepříjemňovali by tak každodenní použití v kuchyni.

Proto je důležité tento trend využívat s rozmyslem a plánovat jeho implementaci tak, aby maximalizoval výhody a minimalizoval nevýhody. Vysoké skříně s dveřmi až k podlaze mohou být perfektní volbou pro úložné prostory, které nevyžadují přístup k pracovní ploše, jako jsou spíže, vestavěné skříně na nádobí, úložné prostory nebo skříně pro spotřebiče.

Výhody a nevýhody

Jako každý trend, i tento má své výhody a nevýhody. Mezi hlavní výhody patří:

Jednotný a elegantní vzhled:

Plynulé linie a skryté sokly vytvářejí vizuálně příjemnou a moderní kuchyň.

Skrytý úložný prostor: 

Dveře až k podlaze umožňují snadno skrýt spíž nebo jiné úložné prostory.

Optické zvětšení prostoru: 

Kuchyně působí větším a čistějším dojmem.

Na druhou stranu je důležité zvážit i potenciální nevýhody:

Omezené použití: 

Tento design je vhodný pouze pro skříně bez pracovní plochy.

Potenciální nárazy: 

Při nevhodném umístění mohou dveře až k podlaze bránit pohodlnému přístupu k pracovní ploše.

Inspirace pro vaši kuchyni

Pokud vás tento trend zaujal a plánujete renovaci kuchyně nebo zařizování nové, může být inspirací několik tipů, jak tento design začlenit do vašeho prostoru:

  1. Použijte dveře až k podlaze pro vysoké skříně: Skříně na uskladnění potravin, nádobí nebo spotřebičů jsou ideální pro tento typ designu. Díky tomu získáte jednotný vzhled a skryté úložné prostory.
  2. Skryjte vchod do spíže: Pokud máte v kuchyni spíž nebo chcete skrýt vchod do jakékoliv jiné místnosti, kde by jinak byly klasické dveře z kuchyně. Prodloužené dveře jsou perfektní volbou pro jejich nenápadné zakrytí.
  3. Kombinujte s tradičními skříněmi: Pro pracovní plochy použijte tradiční skříně se soklem, aby byl zajištěn pohodlný přístup. Tento mix vytvoří harmonický a funkční prostor.

 

Tip designéra

Tento designový trend si velmi rychle získává na oblibě, je však nutné počítat s tím, že se jedná o klasické nábytkové dveře, a ne o dveře s obložkami. Pokud tak máte v plánu mít chladnou spíž, kde budete mít i přes zimu otevřené oko tento trend spíše vynechejte, případně můžete dveře „zdvojit“. Tento trend se také krásně hodí pro kuchyně bez úchytek, kde ještě více podtrhnou minimalistický design.

Závěr

Trend dveří skříní až k podlaze v kuchyních pro rok 2024 přináší do našich domovů nejen moderní a elegantní vzhled, ale také praktická řešení pro úložné prostory. Při správném použití může tento designový prvek výrazně zlepšit funkčnost a estetiku kuchyně. Pokud plánujete renovaci nebo novou kuchyň, určitě stojí za zvážení tento trend, který vám pomůže vytvořit harmonický a čistý prostor, ve kterém se budete cítit skvěle.

S ohledem na všechny uvedené výhody a nevýhody je důležité pečlivě naplánovat, kde a jak tento trend ve své kuchyni využijete. Tím zajistíte, že vaše kuchyně bude nejen krásná, ale také plně funkční a pohodlná pro každodenní používání.