Knihovny jako spojovací prvek

Knihovny, které propojují kuchyně, obýváky a jídelny, jsou skvělým způsobem, jak vytvořit jednotný a plynulý design. Tyto knihovny mohou sloužit jako optické oddělení jednotlivých zón, aniž by narušovaly otevřený koncept prostoru. Navíc poskytují dostatek úložného prostoru pro knihy, dekorace a další předměty, které chcete mít na očích.

Mezi hlavní výhody těchto knihoven patří:

Estetická hodnota: 

Knihovny přidávají do prostoru vizuální zajímavost a mohou sloužit jako ústřední designový prvek. Výběr materiálů, jako je dřevo, kov nebo sklo, může dodat prostoru moderní nebo rustikální vzhled podle vašeho vkusu. Navíc knihovny nemusí být jenom otevřené police, ale mohou kombinovat otevřený prostor se zavřenými skříněmi nebo i spotřebiči.

Praktičnost: 

Knihovny poskytují dostatek úložného prostoru pro knihy, dekorace, kuchyňské potřeby a další předměty. Díky tomu můžete udržet svůj domov organizovaný a přehledný. Pokud potřebujete lehce předělit prostor díky tomuto řešení navíc získáte i úložný prostor, který je možné velmi prakticky využít.

Flexibilita: 

Knihovny mohou být navrženy tak, aby byly přístupné z obou stran, což zvyšuje jejich funkčnost a umožňuje snadný přístup k uloženým předmětům z různých částí místnosti. Navíc novinkou v kuchyňském studiu LUBE je knihovna, která obsahuje otočnou plochu pro televizi, díky tomu získáte možnost se na televizní obrazovku dívat na jedné nebo druhé straně stěny a zároveň ji skrýt na jedné straně, když ji zrovna nepotřebujete.

Moderní vs. rustikální: Univerzální řešení pro každý styl

Knihovny propojující kuchyně s dalšími místnostmi a nejsou omezeny jen na moderní styly interiérů. Mohou být navrženy tak, aby ladily s jakýmkoli designovým stylem, ať už preferujete moderní minimalismus nebo rustikální útulnost.

Moderní interiéry: 

V moderních interiérech se často používají knihovny s čistými liniemi a neutrálními barvami. Kovové a skleněné prvky dodávají prostoru elegantní a sofistikovaný vzhled. Tyto knihovny mohou být minimalistické a funkční, což je ideální pro moderní domovy. V moderních a industriálních interiérech se také využívají knihovny, které mají kovovou konstrukci a mohou být zavěšeny od strupu, tyto prvky pak jakoby levitují v prostoru.

Rustikální interiéry: 

Pro rustikální interiéry jsou ideální knihovny z přírodních materiálů, jako je dřevo nebo dýha. Tyto prvky přidávají teplo a útulnost a skvěle ladí s tradičním a venkovským stylem. Rustikální knihovny mohou být robustní a dekorativní, což dodává prostoru charakter a osobitost. Pokud plánujete rustikální kuchyni s obývacím prostorem, může právě obývací prostor vypadat jako klasická anglická knihovna, která bude zakončena krásnou věncovou římsou, která prostor uzavře a dodá celku na eleganci.

Organizace a údržba knihoven

Organizace: 

Umístěte knihy a dekorace podle účelu a frekvence použití. Například kuchařky mohou být umístěny blíže kuchyni, zatímco dekorativní předměty a rodinné fotografie mohou být vystaveny v obývací části. Pokud máte mnoho malých dekorativních předmětů je ideální je umístit za prosklená dvířka a vytvořit vitríny, které nejsou tolik náročné na údržbu prachu.

Údržba: 

Na klasické melaminové nebo lakované kuchyně nepoužívejte abrazivní prostředky, které by mohli povrch poškodit a zanechat na něm rýhy a škrábance. Na tyto povrchy postačí mýdlová voda, kterou je poté potřeba utřít, aby materiály zůstaly čisté a suché. Na masivní a dýhované povrchy používejte prostředky pro údržbu dřeva nebo postačí voda s octem, i tu je poté potřeba otřít suchým hadrem, aby povrch zůstal suchý.

Tip designéra

Pokud plánujete novou knihovnu, zvažte možnost propojení s ostatními částmi interiéru již při plánování. Předem promyšlené řešení vám ušetří čas i starosti a zajistí, že vaše knihovna bude dokonale integrována do designu vašeho domova. Navíc v kvalitním studiu vám navrhnou kuchyni, obývací stěnu, knihovnu i další nábytek ze stejného materiálu a díky tomu tak budete mít vše vyladěno do jednoho stylu.

Závěr

Knihovny propojující kuchyně, obýváky, jídelny a další místnosti jsou jedním z nejpraktičtějších a nejstylovějších trendů pro rok 2024. Ať už máte moderní nebo rustikální interiér, tento prvek vám umožní vytvořit prostor, který je nejen krásný na pohled, ale také funkční a organizovaný. Pokud plánujete nový interiér nebo rekonstrukci, zvažte začlenění knihoven do vašeho designu. V kuchyňském studiu LUBE v Brně vám rádi poradíme s výběrem a instalací knihovny, která bude odpovídat vašim potřebám a estetickým požadavkům.